lørdag 9. mai 2015

Frokostbrød




Har du lyst på noko godt til frokosten i morgon?
Då må du prøve desse deilige frokostbrøda. Desse er også supre som turmat eller til niste på 
arbeid eller skule. Då kan du rute dei opp slik at bitane vert litt større.



Her er oppskrifta:

FROKOSTBRØD:

50 g gjær
50 g. smør
5 dl mjelk
1 ts salt
3dl sammalt kveite, grov
8 - 9 dl kveitemjøl

Garnering:
1 egg
sesamfrø, linfrø, solsikkekjerner, havregryn.

Smuldre gjæra i bakebollen. Smelt smøret, tilsett mjelka  og la det bli fingervarmt.
Tøm i bakebollen og tilsett resten av ingrediensane. Hald av litt av kveitemjølet til du ser kor mykje du treng. Rør godt saman og elt til du har ei smidig deig, helst med miksar. La den gjerne gå i 10-12 minutt. Dekk til og hev til dobbel størrelse.




Ønsker du grovare brød brukar du meir grovt mjøl, gjerne andre sortar.  Fibra kan fint brukast i staden for noko av kveitemjølet og eg har også brukt grovbakstmjøl i staden for grovkveite - då har eg gått opp til 5dl grovt.(Husk då å redusere kveitemjølsmengda tilsvarande)




Når deiga er ferdig heva tømer du den på benken og eltar lett. Delast i to like delar som kjevlast ut til avlange leivar slik at dei passar til steikebrettet som vist på bildet over.
Etterhevast ca. 30 min. 



Prikk leivane med ein gaffel og marker 8 - 12 bitar etter kor store du vil ha dei.
Bruk ein skarp kniv og trykk rett ned eller dra forsiktig over med eit pizzahjul.
Pensle med egg eller vatn og strø over frø.
Steikast ved 240 grader 10-12 min til dei har fått ein gylden farge.

Avkjølast på rist og brytast forsiktig frå kvarandre.




Supert brød til matpakka!



Deilig til frokost eller lunsj.

Synest desse er kjempegode og laga dei ofte då borna gjekk på skule og brukte dei som niste
med ost og skinke imellom. 

Håper frokostbrøda fell i smak!

 Alva.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar